Tisdag 28 juni

Jag suger på att uppdatera jag vet...

Nu är Kookaii på väg att sättas igång efter sin skada, hon är pigg och laddad till tusen inför varje ridpass. :)
Vi har börjat galoppera och ska snart börja ställa lite krav på henne igen så vi kan komma igång med träningarna :)

Jag ska nu börja träna för min fina Eva som jag tränat för jag vet inte hur länge! Eva är världens mest goaste människa med hjärtat på rätt ställe men samtidigt hård&rättvis! Med andra ord ; KANON! Eva är dessutom kanon med Kix och förstår precis hur hon funkar! :D 

Just nu i lilla Jönkan där vi befinner oss i är det extremt varmt så Kix får vänta med att gå sitta pass ikväll, sen har jag ju blivit hästvakt igen har även Jeppe i två veckor, så även Jeppe ska få gå hårda pass nu i två veckor :D

Nu ska jag gå en sväng med mina hundar och mysa!

Ha de fint!


Söndag 19 Juni

Tiden går för snabbt helt sjukt. Det är redan mitten på juni. Usch!

Jag har varit sjuk sen i torsdag så då har min pärla Emma tar Kookaii över helgen, tack för det! Har ju även två hästar nu i en vecka och även Jeppe har ju Emma tagit åt mig, så snällt!
Kookaii mår prima iaf och fick sig ett trevligt ridpass av Emma igår, hon är ju laddad till tusen nu :) Men det hade gått bra! :D

Nu ska jag laga mig lite mat och sådär och sen ge mig ut i regnet med mina små hundar :)


Måndag 13 juni

Jag trodde att jag hade fått kläm på det här med att uppdatera bloggen men ack så fel jag hade!
Det har hänt massor sen sist till att börja med är hästarna släppta på bete och Kookaii trivs som fisken i vattnet, hon står dock inte ute än på nätterna då jag vill ha full koll på såret och att hon fortfarande svullnar.
Ihop släppet med de andra hästar gjorde vi i en annan hage då det är bättre underlag i den för race om det nu skulle bli så allt gick bra med lite race och bocksprång men sedan var det dags att äta tyckte de små hästarna :)
Kookaii blev jätte chockad över att hon fick gå i storhage igen och jag tror inte riktigt hon fattade vad som hände. haha!

Satte igång Kookaii idag efter 3veckors vila nu och det gick bra. Vi skrittade ut barbacka och med hacket, hon var jätte lugnt, stötte på lite kossor och de var vi tvungna att titta på sa Kookaii och det gjorde vi och det gick bra, men jag tror inte Kix förstod att kossar kan prata , men så titta kossorna pratade och de var ju jätte farligt och jag höll på att åka i backen så det heter duga, men jag lyckades hålla mig kvar ;)
Nätt & jämt iofs men kvar satt jag!


Foto: Emma Claesson


Bett?

Bett är en hel vetenskap, det finns inte bara ett bett som passar alla hästar.. (tyvärr)
Det finns ju tusentals bett med olika funktioner till tusen, vissa bett gör att hästen inte kan lägga över tungan över bettet, andra är så skarpa så att hästen inte ens borde kunna gå fram på dem(MIN ÅSIKT)
Vissa bett är mjuka, av gummi, med koppar, fasta bettringar, lösa ringar, kopparringar i bettet, gummibett med äppelsmak, gummibett med kopparringar i mitten, bett med kedjor, bett med flera ringar, bett där du ska ha två tyglar, bett där du ska ha ett delta för att bettet inte ska bli så skarpt.

Detta är en hel vetenskap för mig, alla säger olika och så håller det på.
Jag tänkte jag skulle berätta vad jag föredrar och vilka bett jag använder/använt på mina hästar :)

Vad jag tycker&föredrar för bett:
Jag tycker först och främst att hästen ska gå bra på bettet inte bara för att det ska vara lätt för ryttaren att rida, hästen ska trivas på bettet, svårare än så är det inte! Är det så att ryttaren inte kan rida på annat bett för att klara av hästen gör dig då av med hästen och lär dig rida! Sen finns det ju vissa hästar som trivs jätte bra på "skarpa" bett och då ska man ju givetvis ha det.
Jag föredrar att rida på så mjuka bett som möjligt, visserligen har jag inte haft någon häst som behövt skarpa bett så jag har väl kanske tur. Jag har faktiskt aldrig ridit på ett skarpt bett.. Eller det beror ju på vad man klassar som skarpt bett..?
Jag har alltid fått lära mig att det är ryttaren som avgör hur skarpt bettet blir, om du har en häst som går på pelhambett och ryttaren är jätte mjuk i handen och en annan ryttare som rider på tredelat bett men är jätte hård i handen, vad är då skarpast?

Vad jag använder/har använt:
Kookaii byter jag bett på och då använder jag mig av eggbett, novabett, gummibett med stång och fasta ringar, och hackemore. Hon går kanon bra på alla bett förutom att hon blir lite framtung i dressyren&markarbetet på hacket.
Är även sugen på att köpa ett fullcheek bett som Kix gick på när jag provred henne och det gick kanon!

Oj, det blev ett långt inlägg. Men nu har jag sagt min åsikt! Kom med kommentarer nu för fasen!


/Elin

Skadad ägare men en dum ägare

Ja, nu sitter jag är här igen. Nu är det dock jag som blivit skadad då jag fick en hästhov i tiningen och spräkte ögonbrynet, haha. Det låter värre än vad det är. Jag skulle rengöra Kookaii's sår och stod lite dumt till och hon skulle vifta bort en fluga men mitt huvud var ivägen så hon träffade ju mig. Haha, illa! Men men, hon kunde knäckt min näsa om jag varit lite längre fram så att säga, men tur i oturen så skadade jag mig inte mer :)

Nu måste jag verkligen få igång min häst, hon är inte riden på snart 1½ vecka och det märks, hon är uttråkad, klängig och allmänt jobbig. Hon är ju inte halt eller svullen så nu är det dags iaf. :)

Nu ska jag äta upp mina popcorn och sen röra mig mot stallet :)

Ha det fint!